Kategoriat
agroksenmäki hermanni tukkutori

Agroksenmäen holvikellari

Agroksenmäen holvikellari on Tukkutorin ja Agroksenmäen kupeessa sijaitseva entinen panimorakennus, joka on yli 150 vuotta vanha. Sen tilat ovat vuodesta 2005 alkaen olleet tapahtumakäytössä. Suurin osa vanhan panimoalueen rakennuksista on purettu.

Panimorakennuksiin kuuluu myös kellari, joka toimii tällä hetkellä Helsinki Distilling Companyn viskikellarina.

Alueelle panimo 1860-luvulla

Holvikellari on aikoinaan toiminut oluttehtaan varastona ja tynnyrintekijän verstaana. Luonnongraniitista holvattu halli on puoliksi maan alla.

Vanhoissa kartoissa Agroksenmäen alue on merkitty Sörnäisten Olutpanimon nimiin. Sinne oli baijerilaissyntyinen Johann Kräckel 1860-luvulla perustanut panimon. Myöhemmin Sinebrychoff osti tämän kilpailijaksi koetun ”Sörnäisten prykin”.

Vuonna 1919 maanviljelystarvikkeisiin erikoistunut Agros-liike vuokrasi alueen ja juurelle muodostui kokonainen puutalokylä, jossa oli myös asuinrakennuksia. Kun Agros lopetti toimintansa 1930-luvulla, hakeutui toistakymmentä yritystä verstaineen ja työpajoineen alueelle.

Sedu Koskisen bileet peruttiin julkisen kohun jälkeen

Ravintoloitsija Seppo ”Sedu” Koskisen oli tarkoitus juhlistaa 30 vuotta kestänyttä yrittäjän uraansa 5.12.2020 Agroksenmäen holvikellarissa Zedulin Come Back -juhlissa. Juhlat olivat jo ennakkoon paljon esillä julkisuudessa, koska Suomessa ja etenkin Uudellamaalla oli käynnissä paha koronavirustilanne ja suositusten mukaan kaikkia yli 10 hengen kokoontumisia piti Uudenmaan alueella välttää. Joulukuun alussa 2020 Koskinen kertoi siirtävänsä juhlat uudenvuodenaatolle.

Miltä tässä näytti aiemmin:
Helsinkikuvia.fi: Perunan ja vihannesten varastointia Hermannissa osoitteessa Vanha Talvitie 14
Albumitauki.fi: Agroksenmäkeä noin vuonna 1960: Kuva 1, Kuva 2

21.5.2019
21.5.2019

Vastaa

Kommentoi tai täydennä kuvia tai tietoja.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *