Hermanni lyhyesti

Hermanni on Helsingin 21. kaupunginosa Helsingin koillisessa kantakaupungissa Hämeentien itäpuolella. Hermanni kuuluu Vallilan peruspiiriin. Hermanni jakautuu edelleen Hermanninmäkeen, Hermanninrantaan ja Kyläsaareen. Alueella asuu noin 6000 ihmistä, joista suurin osa tällä hetkellä Hermanninmäellä. Keskellä Hermannia sijaitsee 1880-luvulla rakennettu Sörnäisten vankila, joka vie suuren osan Hermannin pinta-alasta.

Puutaloalueesta kivitalovaltaiseksi alueeksi 50-luvulla

Hermanni on nimetty Herman Standertsköjld-Nordenstamin mukaan. Hän oli vapaaherra ja Kumpulan kartanon omistaja 1880-luvulla. Standertsköjd erotti Kartanon maista nykyisen Hermanninmäen alueen ja alkoi vuokrata sieltä asuntotontteja, minkä seurauksena Hermanni rakentui tiiviiksi puutaloalueeksi. Vuonna 1893 Helsingin kaupunki osti Kumpulan kartanon alueet, joihin kuului myös Hermanni. Hermanni liitettiin Helsinkiin 1906.

Alueelle tehtiin asemakaava vuonna 1941, jossa alue muutettiin kerrostaloalueeksi. Puutalot purettiin pääosin 1950-luvulla ja niiden tilalle rakennettiin kivitaloja. Puutaloista on jäljellä vain muutama. 1950-luvulla rakennettu alue on tyypillinen esimerkki 50-luvun aluerakentamisesta. Pääosin rapattujen rakennusten välissä näkyy monissa kohtaa maaston muodot ja paljaat kalliot.

Moderni Etelä-Hermanni rakentui Eläinlääkiksen maille

2000-luvun alussa hyväksyttiin Etelä-Hermannin asemakaava ja entisen Eläinlääketieteellisen korkeakoulun maille rakennettiin uusi kerrostaloalue yli 2000 asukkaalle. Alue on rakennettu vuosina 2005-2015. Alueen avajaisia vietettiin vuonna 2012. Monet alueen kaduista ovat saaneet nimensä entisten elokuvateattereiden mukaan: Allotria, Rialto, Tuulensuu, Plaza, Fenix ja Tenho.

Tulevaisuudessa Kyläsaareen ja Hermanninrantaan rakennetaan asuintaloja.

Hyvät yhteydet naapurikaupunginosiin ja pidemmällekin

Palveluita Hermannista ei löydy erityisen paljon, mutta joitakin sentään: muutama ravintola ja pizzeria, pari baaria, antikvariaatti, sportti- ja työkaludivari, parturi, lakitoimisto, pesula sekä yleinen sauna. Lähialueilta Vallilasta, Arabiasta ja Kalliosta palveluita löytyy kuitenkin reilusti.

Hermannin joukkoliikenneyhteksiin kuuluvat Hämeentien raitiovaunut (6,8) ja bussit sekä Hermannin rantatietä pitkin kulkevat bussit. Sörnäisten ja Kalasataman metroasemalle on myös osalla asukkaista lyhyt matka.

Hermannin naapurikaupunginosia ovat Vallila, Toukola, Arabianranta ja Sörnäinen.