Hermanni lyhyesti

Hermanni on Helsingin 21. kaupunginosa Helsingin koillisessa kantakaupungissa Hämeentien itäpuolella. Hermanni kuuluu Vallilan peruspiiriin. Hermanni jakautuu edelleen Hermanninmäkeen, Kyläsaareen ja Hermanninrantaan, josta vain kapea kaistale alueen pohjoisosasta kuuluu Hermannin kaupunginosaan. Valtaosa Hermanninrannasta kuuluu Sörnäisten kaupunginosaan.

Hermannissa asuu noin 6000 ihmistä, joista suurin osa tällä hetkellä Hermanninmäellä. Keskellä Hermannia sijaitsee 1880-luvulla rakennettu Sörnäisten vankila, joka vie suuren osan Hermannin pinta-alasta.

Hermannin kaupunginosa Helsingin aluejaossa. Kuvakaappaus kartta.hel.fi -sivulta 15.10.2020.

Hermannin postinumeroita ovat Hermanninmäellä 00550 (myös Vallilaa ja Arabianrantaa) ja Etelä-Hermannissa ja Kyläsaaressa 00580 (myös Verkkosaari/Kalasatama).

Puutaloalueesta kivitalovaltaiseksi alueeksi 50-luvulla

Hermanni on nimetty Herman Standertsköjld-Nordenstamin mukaan. Hän oli vapaaherra ja Kumpulan kartanon omistaja 1880-luvulla. Standertsköjd erotti Kartanon maista nykyisen Hermanninmäen alueen ja alkoi vuokrata sieltä asuntotontteja, minkä seurauksena Hermanni rakentui tiiviiksi puutaloalueeksi. Vuonna 1893 Helsingin kaupunki osti Kumpulan kartanon alueet, joihin kuului myös Hermanni. Hermanni liitettiin Helsinkiin 1906.

Vuonna 1906 valmistunut Vellamonkatu 3A edustaa hyvin Hermannin alkuperäistä miljöötä.

Alueelle tehtiin asemakaava vuonna 1941, jossa alue muutettiin kerrostaloalueeksi. Puutalot purettiin pääosin 1950-luvulla ja niiden tilalle rakennettiin kivitaloja. Puutaloista on jäljellä vain muutama. 1950-luvulla rakennettu alue on tyypillinen esimerkki 50-luvun aluerakentamisesta. Pääosin rapattujen rakennusten välissä näkyy monissa kohtaa maaston muodot ja paljaat kalliot.

1950-luvun ja 1960-luvun alun taloista useamman on suunnitellut arkkitehti Else Aropaltio, jonka suunnittelemille rakennuksille oli leimallista vankka estetiikan taju. Aropaltion suunnittelemat talot sijaitsevat Helminkadulla, Orioninkadulla ja Hämeentiellä. Ylivoimaisesti eniten Aropaltion suunnittelemia taloja on Lauttasaaressa.

Vuonna 1957:ssä valmistunut Vellamonkatu 12-14:ssa sai kauniinkeltaisen julkisivun vuonna 2018.

Moderni Etelä-Hermanni rakentui Eläinlääkiksen maille

2000-luvun alussa hyväksyttiin Etelä-Hermannin asemakaava ja entisen Eläinlääketieteellisen korkeakoulun maille rakennettiin uusi kerrostaloalue yli 2000 asukkaalle. Alue on rakennettu vuosina 2005-2015. Alueen avajaisia vietettiin vuonna 2012. Monet alueen kaduista ovat saaneet nimensä entisten elokuvateattereiden mukaan: Allotria, Rialto, Tuulensuu, Plaza, Fenix ja Tenho.

Sisäpiha As. Oy Helsingin Victoria, Diana ja Titania Tenhonkujalla
Vuonna 2011 valmistuneet As. Oy Helsingin Victoria, Diana ja Titania Etelä-Hermanissa

Tulevaisuudessa Kyläsaareen ja Hermanninrantaan rakennetaan asuintaloja.

Hyvät yhteydet naapurikaupunginosiin ja pidemmällekin

Palveluita Hermannista ei löydy erityisen paljon, mutta joitakin sentään: muutama ravintola ja pizzeria, pari baaria, antikvariaatti, sportti- ja työkaludivari, pari parturi-kampaamoa, pesula, yleinen sauna sekä pääkaupunkiseudun kierrätyskeskus. Lähialueilta Vallilasta, Arabiasta ja Kalliosta palveluita löytyy kuitenkin reilusti.

Hermannissa sijaitseva Tukkutorin alue pitää sisällään tukkukauppojen keskittymän ja Teurastamon alueen, jossa on lukuisia ravintoloita ja vapaata kaupunkitilaa.

Teurastamon portti kesällä 2000

Hermannin joukkoliikenneyhteksiin kuuluvat Hämeentien raitiovaunut (6,8) ja bussit sekä Hermannin rantatietä pitkin kulkevat bussit. Sörnäisten ja Kalasataman metroasemalle on myös osalla asukkaista lyhyt matka.

Paavalinkirkon bussipysäkki pohjoiseen päin

Hermannin naapurikaupunginosia ovat Vallila, Toukola, Arabianranta, Sörnäinen ja Kalasatama.

Vastaa

Kommentoi tai täydennä kuvia tai tietoja.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *