Kategoriat
hämeentie hermanni lautatarhankatu

Helenan vanhainkoti

Hoivakoti Helena on Hämeentie 55:ssä sijaitseva venäjäjänkielinen vanhainkoti, jota ylläpitää Pyhän Helenan säätiö. Jugentyylinen päärakennus on valmistunut vuonna 1913 ja sen kolmannessa kerroksessa on ortodoksikirkko, joka on omistettu naismarttyyriem Veran, Nadezhdan ja Ljubovin eli Uskon, Toivon ja Lemmen sekä heidän äitinsä Sofian muistolle. Talon rakennutti venäläinen hyväntekeväisyysyhdistys Ryska välgörenhetsföreningen i Finland.

Vanhainkoti on erikoistunut venäläisen ortodoksiperinteen säilyttämiseen. Päärakennuksen on piirtänyt N.B. Meder. Hyväntekeväisyysyhdistys rakensi talon alun perin lastenkodiksi (orpokodiksi). Kaksikymmenluvun lopulla taloon muutti Kallion yhteiskoulu, joka toimi siellä vuosikymmenen verran. Sota-aika toi Helsinkiin paljon karjalaisia evakkovanhuksia, ja myös orpokotien tarve oli vähentynyt, joten talosta tuli heti sotien jälkeen pelkkä vanhainkoti.

Vanhan talon lisäksi kokonaisuuteen kuuluu kaksi lisärakennusta: vuonna 1988 valmistunut viisikerroksen lisärakennus, jonka silta yhdistää vanhaan rakennukseen sekä vuonna 2001 valmistunut punainen ja matala C-rakennus, joka sijaitsee Lautatarhankadulla ja Rialtonkujalla. 1980-luvulla valmistuneessa lisärakennuksesta toimi aikaisemmin Päiväkoti Pääskylä, mutta se lakkautettiin 1.8.2023 alkaen.

Vielä 2000-luvun alussa Hämeentien kulmauksessa toimi vanhainkodin naapurina Teboilin huoltoasema.

Talo kuuluu kortteliin 649, joka esiteltiin Helsingin Sanomissa 17.4.1989 Kaija Hackzellin ja Kirsti Topparin artikkelisarjassa kaupungin kortteleista. Artikkelisarjan pohjalta julkaistiin myös kirjoja, ja Hermannin korttelit löytyvät kirjasta Oihonnankadulta Kumpulantielle (1991). Artikkeli Eläinlääketieteen linnake kohosi Hermannin kallioille on HS:n digitilaajien luettavissa ja se löytyy HS:n aikakoneesta haulla ”Hermanni kortteli 649”.

Miltä tässä näytti aiemmin:
Helsinkikuvia.fi: Oy Teboil Ab:n huoltoasema, Hämeentie 55. Taustalla Helenan vanhainkoti.
Albumitauki: Hämeentien ja Mäkelänkadun risteysaluetta
Albumitauki: Helenan vanhainkoti

14.5.2023
Lisärakennus Lautatarhankadulla 14.5.2023
Helenan vanhainkoti, Hämeentie 55
7.10.2018
Lautatarhankadun puolelta 26.1.2023
Lautatarhankatua ja Helenan vanhainkoti 1.4.2023
Viisikerroksenine lisärakennus on valmistunut vuonna 1988. Valokuva Allotriankujalta 14.5.2023

Vastaa

Kommentoi tai täydennä kuvia tai tietoja.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *